Verlies en rouw

Rouw is de achterkant van liefde,
de andere kant van de medaille,
de prijs die we betalen voor ‘houden van’

Coachen bij verlies en rouw is de specialisatie van Mossel Coaching. Mensen die te maken hebben met verlies en rouw zijn de glans van hun leven (tijdelijk) kwijt. Zij willen hun evenwicht hervinden. Als je dit herkent, kan ik je helpen jouw verdriet en pijn te verweven in jouw leven, zodat je voorzichtig weer tot bloei komt.

Vele vormen van verlies

Verlies kent vele vormen en iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Het begint al bij de geboorte, het verliezen van het warme, vertrouwde plekje in de baarmoeder.
In je leven kun je te maken krijgen met:

  • Overlijden van personen
  • Miskraam
  • Ongewenste kinderloosheid
  • Echtscheiding
  • Verlies van gezondheid
  • Verlies van werk
  • Je partner heeft een psychiatrische stoornis of wordt dement
  • Kinderen die uitvliegen
  • Ouder worden: verlies van jeugd, schoonheid en vitaliteit
  • Verlies van inkomsten
  • Overlijden van huisdier
  • Verandering van woonomgeving
  • Verlies van vrienden, bijvoorbeeld door verhuizing

Hard werken

Omgaan met verlies is hard werken. Veel mensen hebben ideeën over de mate en de duur dat iemand ergens verdriet over mag of zelfs moet hebben.
Elke vorm van verlies kan verdriet veroorzaken, en dat is heel persoonlijk. Iedereen redeneert, heel begrijpelijk, vanuit zijn eigen perspectief. Daardoor kun je niet weten welke impact verlies heeft op een ander. Goedbedoelde adviezen van mensen in jouw omgeving hoeven voor jou niet te werken.
Het gaat erom dat je je eigen manier vindt om met jouw verlies om te gaan. En als je dat wilt, kan ik je daarbij helpen.

Levend verlies

Levend verlies is het verlies van iemand die er nog is.
Bijvoorbeeld omdat het contact verbroken is door onenigheid, scheiding of vermissing.
Of dat diegene niet (meer) bereikbaar is door een verstandelijke beperking, een hersenaandoening, dementie of een pschiatische stoornis.
Het kan gaan om een ziekte of handicap van jezelf of van je naasten die je leven totaal beheerst, terwijl er geen uitzicht is op verbetering. Levend verlies wordt gekenmerkt door chronische rouw. Het gaat over afscheid nemen van verwachtingen over hoe het leven er uit had kunnen zien.
Bij levend verlies is erkenning van het verlies  heel belangrijk.

 

Verborgen verlies

Verborgen verlies, of ‘niet erkend verlies’, kan zwaar op iemand drukken. De omgeving weet niet van het verlies, bijvoorbeeld van een geheime relatie of een miskraam. Je kunt er vaak niet over praten. Schuldgevoelens kunnen het verwerken nog bemoeilijken. Ook hier kan coaching uitkomst bieden. In een veilige setting kun je je hart luchten en alles wat we bespreken, blijft vertrouwelijk. Daarnaast kunnen we werken aan een manier om met dit verlies om te gaan.

Miskraam

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en als je niet goed omgaat met het verdriet na je miskraam, kun je daar nog lang, en op onverwachte momenten, last van hebben. Om vrouwen en hun partners te ondersteunen bij het verwerken van een miskraam heb ik me aangesloten bij het platform ‘Miskraam verwerken’ en ben ik ook ‘miskraamcoach’. Je vindt mij op:
http://www.miskraamverwerken.nl/hoe-ga-je-verder-na-een-miskraam-systemisch-werken-purmerend/

 

Psychiatrische stoornis

Er zijn in Nederland ruim 500.000 mensen met een psychische of psychiatrische stoornis. Het aantal familieleden dat daarbij betrokken is, is een veelvoud. En toch rust er nog een taboe op!
Als degene met wie jij je leven deelt zo’n stoornis heeft, kan dat betekenen dat ook jouw leven op zijn kop staat. Vooral als aan het begin van jullie relatie nog niet duidelijk is dat je partner deze stoornis heeft. Degene die je maatje, je steun en toeverlaat was, blijkt ‘ineens’ patiënt. Dat is vaak heel moeilijk te accepteren. Voor de patiënt èn voor jou als partner. Zeker omdat veel psychiatrische patiënten niet erkennen dat ze ziek zijn en medicatie weigeren. Dan sta je als partner met je rug tegen de muur.
Het taboe maakt het extra moeilijk om hiermee om te gaan en mede hierdoor heb je vaak weinig aan goedbedoelde adviezen uit je omgeving. Het is heel belangrijk dat jij ook voor jezelf zorgt en je balans bewaart. Daar kan ik je bij helpen.

Eigen ervaring

Van heel nabij weet ik hoeveel impact het vroegtijdig overlijden van een dierbare kan hebben, ook jaren later nog.
En, ook al ben ik nu heel gelukkig dat ik twee volwassen kinderen en een kleinkind heb, mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam. Dat heeft mij veel verdriet gedaan. Tot mijn verbijstering kwam dat verdriet er 25 jaar later nog eens heel heftig uit. Terwijl ik al die jaren dacht dat ik het een plek had gegeven. Niet dus!
Verder ben ik opgegroeid als dochter van ouders die allebei zijn beschadigd door hun kampervaringen in de Tweede Wereldoorlog, in Duitsland en in Indonesië. Als oudste kind heb ik het mede daardoor niet makkelijk gehad. Op mijn 17e besluit ik: ‘dit moet anders’ en ik maak een nieuwe start.
En ik weet hoe zwaar het kan zijn als iemand in je nabijheid dement wordt of een psychiatrische stoornis heeft.
Ondanks nare ervaringen vind ik het leven zeer de moeite waard. Opleidingen over persoonlijke groei en ontwikkeling, aan mezelf blijven werken en doorzetten helpen mij om de glans van het leven steeds weer terug te vinden.
Ik weet dus dat het kan! Dat gun ik anderen ook!

Training ‘Omgaan met verlies’

Reactie van Willem de Bondt, Senior trainer Plata Opleidingen, Leiden:

“Dag Mirella,
Ik ben er stil van. Wat een prachtige training heb je toegestuurd.
Waar ik echt van onder de indruk ben is, hoe je op een milde manier stevigheid biedt. Dat moet ook in dit proces, maar het is er dan ook helemaal. Met deze bedding kan iemand ook met je meegaan.
Duidelijk wordt voor mij: Zij kent de weg hier! Dat is heel fijn voor de deelnemer.”

Nadere informatie: info@mosselcoaching. nl of bel: 06 25053703

Links

Artikel ‘Rouwverlof’ (Noordhollands Dagblad 28 augustus 2024)
www.miskraamverwerken.nl
www.plataopleidingen.